
Mai bejegyzésünkben bemutatom, hogyan vidítottam fel a brittek pásztorpitéjét.
Nem véletlen, hogy a rohanó világunkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a laktató egytálételek. A pásztorpite ezen a téren kiállja a próbát, a szaftos húsos ragu és a köretnek szánt krémes burgonyapüré egy edényben van összesütve.
A főzési fázis ugyan két részből áll, az ízek összeéréséről a sütő gondoskodik. Sütés után csak felkockázzuk és máris nekieshetünk a pitének robbanó étvággyal. Nézzünk is meg közelebbről egy elkészítési módot.
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg darált marhahús
- 200 g vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1 csokor zsálya
- 4-6 db babérlevél
- 400 g passata (passzírozott paradicsom)
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál mustármag
- 0,5 dl napraforgó olaj
A püréhez:
- 150 g zöldborsó
- 150 g burgonya
- 100 g vaj
Kezdjük a főzést a zöldségekkel:
A zöldborsóval színezett burgonyapüréhez tedd fel főzni a megtisztított és kockázott burgonyát annyi sós vízben, ami éppen ellepi. Ez idő alatt hevíts fel egy kisebb forralót és párold meg benne a zöldborsót egy evőkanál vaj és egy csipet só hozzáadásával. Ez ennél a mennyiségnél pár percet vesz csak igénybe és a borsó puhulásáig tart.
Inkább főzd alul a borsót, mint túl, mert az utóbbi esetben felkeményedik és nehezen tudod krémesre pürésíteni.
Szűrd le a puhára főtt burgonyát és törd össze krumplitörővel. Keverd össze a két zöldséget és a maradék vajat, ellenőrizd a sósságát és tedd félre a ragu elkészüléséig.
Figyelem, a borsót botmixerrel tudod egyneműen krémesíteni, míg a burgonyát csak törni szabad, ellenkező esetben kidolgozod a keményítő tartalmát és krémesből ragacsossá válik.
Következő lépés a ragu elkészítése:
Pucold meg a hagymákat és vágd őket apró kockákra. Melegíts egy nagyobb serpenyőt nagy lángon és rakd bele az olajat. Mikor az olaj enyhén füstöl, add hozzá a vöröshagymát és folytonos kevergetés mellett pirítsd, amíg levet nem enged. Dobd hozzá a fokhagymát, babérlevelet és 1 perc további sütés után keverd bele a darált marhahúst. Folytasd a pirítást a hús kiszürküléséig, majd adj a ragunak színt és krémességet a passata-val és sózd meg. Közben vágd apróra a zöldfűszerek leveleit és őröld mozsárban a mustármagot. A paradicsomos húsragu lassan elkezd sűrűsödni, jelezve, hogy hamarosan elkészül. Itt az idő az előkészített fűszerek hozzáadására, amivel már csak további 1 percig főzd a ragut.
Összeállítás és sütés:
A pite összeállítása előtt ellenőrizd újra a püré és a ragu sósságát. Olajozz ki egy megfelelő méretű, lehetőleg magasabb falú tepsit a pitéhez. Borítsd rá az illatozó ragudat és vond be a zöldellő burgonyapürével.
Egy evőkanál segítségével formázd egyenetlenné a pite felszínét, így a sütés alatt a kitüremkedő hullámok ropogósabbra sülnek és rusztikus küllemet kölcsönöznek ennek a nagyszerű, tartalmas ételnek.
Süsd légkeverésen 180 ℃-on 20-25 percig, ennyi idő kell a püré felszínének pirulásáig.
Díszítés (extra):
Az ételt díszítsd ropogós burgonya julienne chipsszel (gyufaszálra vágott: szalmaburgonya). Ehhez egy nagyobb megmosott burgonyát hámozás nélkül vágj vékony szeletekre, majd vékony csíkokra és ízesítsd sóval. Egy kisebb edényben hevíts fel alaposan 1 dl étolajat és süsd ki benne aranybarnára a csíkozott burgonyát. Tálalásig egy konyhai törlőpapíron csepegtesd le róla a fölös olajat.
Tálald a pitét kockára vágva, díszítsd fel a krumlichipsszel és láss hozzá - jó étvágyat!
Nézd meg a videót: