Inner Taste - Főzz zsigerből!

Természetes ízfokozás: Az Umami titka

2017. november 14. - TotalSight

Mindannyiunkkal előfordult már fakanállal a kezünkben, hogy a receptünket katonásan követve is hiányérzetünk támadt az ízek sűrűjében. "Biztos kell bele még egy kis só!", "Tolok bele még fűszert.", "Hát most ez ilyen lett...". Valami hiányzott, az a bizonyos "wow" faktor. Kövess hát “Alice”, indulunk Csodaországba!

Édes-savanyú-sós-keserű-UMAMI

Egy elkészült étel ízélménye a felhasznált alapanyagok aromatikus összetevőitől és  (többnyire) a nyelvünkön érzékelt ízhatásoktól függ.  A tökéletes aromatársításokról később bővebben értekezünk, most az irányt nyelvvel előre vesszük. A nyelvünkön található érzékelő receptorok folyamatos munkában vannak: a szánkba vett ételt ízig-vérig analizálják. E mögött egyes kutatók evolúciós biológiai értelmet keresnek. Gondoljuk csak végig! A nyelvünkön 5 különböző ízhatást vagyunk képesek érzékelni: édes - savanyú - sós - keserű - UMAMI.

A bevitt táplálék jó eséllyel:

  • Szénhidrátot tartalmaz, ami energiát ad és édes

  • Vitaminokat és savakat tartalmaz, tehát savanyú

  • Az élethez nélkülözhetetlen sókat tartalmaz, vagyis sós

  • A lehetséges mérgeket keserű íz és ellenérzés kíséretében tapasztaljuk

És most jön a lényeg, az umami!

Az étel ízlelésekor a szánkban élő mini-laborunkban ellenőrizzük, hogy az étel a szervezetünknek fontos forrásokkal kecsegtet-e, és "mehet" válasz esetén beindul az étvágy. Umami érzetének hiányában az éhségünket leküzdjük ugyan az étellel, de mentálisan még üres marad a gyomrunk, kívánósak maradunk. "Még úgy ennék valami finomat!". Itt jön az umami a képbe. Amennyiben az étel glutaminsavat tartalmaz, a szájban, a gyomorban és az agyban remegve várakozó glutamin receptorok elsőbbségi levéllel üzennek a tudatodnak: EGYÉL, de nagyon durván!

Tudományosan megerősíteni nem tudom, ugyanakkor elgondolkodtató tény, hogy életünk első tápláléka, az anyatej is tartalmaz glutaminsavat. Ez nekem úgy hangzik, mintha életünk hátralevő részében AZT a bizonyos ízhatást keresnénk.

Szóval, immáron elengedve a szerves kémiát vessünk egy pillantást mindennek a gasztronómiai hasznára. A jó hírem az, hogy a mindennapokban előszeretettel felhasznált alapanyagaink igen gazdagok az előbb említett glutaminsavban.

A teljesség igénye nélkül: minden egyes húsféle, szárított paradicsom, koktélparadicsom,  Worcester szósz, szójaszósz, halszósz, az összes sajtféle, tej.

Naná, hogy a teljesség igényével: japán kombu, szárított shiitake gomba, vörös tonhal, garnéla, szardella.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy az itt felsoroltakból érdemes felhasználni néhányat minden ételben, és a fogások ízélménye az egekbe szökik. Az umami, mint ötödik alapíz nem kifejezetten egy önálló ízként, sokkal inkább egy mindenre kiterjedő ízhatásként funkcionál. A gyakorlatban a glutaminsavban gazdag ételeinket sokkal jobban esik fogyasztani és kóstoláskor hosszabban cseng le az ízérzet a szánkban. Mindemellett érdemes tudni, hogy az umami hatással van a fennmaradó 4 ízhatásra is, ezért umami-tudatos főzéssel csökkenthetjük a sóbevitelt.

Kínai étterem-szindróma helyett

Az umamit az élelmiszeripar szintetikusan előállított mononátrium-glutamát (MSG) formában használja az olcsó, gyenge minőségű alapanyagokból készült termékek felízesítsére. Itt a probléma a felhasznált MSG mennyiségében rejlik. 1 evőkanál MSG 1,7 kg parmezán sajt glutamin tartalmának felel meg, és nyomtalanul feloldódik akár 3 dl kínai zacskós levesben. Az ilyen mértékű túladagolások vezetnek a kínai étterem-szindrómához, ami tarkózsibbadással, szédüléssel, émelygéssel járhat. Szóval, ne egyél meg közel 2 kg parmezánt egyszerre, és nem lesz baj! :)

Személyes muktifunkcionális megoldásom egy kivonatban testesül meg, nevezhetjük umami-essznciának is.

 

Íme a recept: UMAMI esszencia:

Hozzávalók: több hétre elég adaghoz az alábbiakra lesz szükséged:

  • 50 g szárított kombu alga (bioboltokban, keleti alapanyagokat árusító boltokban kapható)

  • 50 g szárított shiitake gomba (hipermarketekben, bioboltokban, keleti alapanyagokat árusító boltokban kapható)

Áztasd be a kombut és a shiitake-t 1,5 liter hideg csapvízbe 3-5 órára (ideálisan egy éjszakára), hogy hidratálódjanak, és másnap nagyobb ütemben oldódjon az umami belőlük.

Áztatás után tedd fel egy 2 liter űrméretű lábasban főzni a saját áztató levében. Alacsony lángon, lassan vidd el forráspontig, majd távolítsd el a kombut, hogy ne adjon kesernyés ízt a kivonatodnak. (A kombuból később főzhetsz egy újabb adag főzetet, a benne maradt glutaminsav kinyerésére.)

Főzd a shiitake gombát tovább fedő nélkül, míg teljesen meg nem puhul. Ez további kb. 2 órát jelent, áztatástól függően. Főzés közben ügyelj arra, hogy a folyadék mennyisége a végén 1-2 dl-re  párologjon el, kevés vízzel lesz a kivonat jól eltartható. Puhulás után adj hozzá 100 g sót, hogy sterilen elálljon a hűtőben.

Egy botmixer segítségével pürésítsd, és még melegen tedd bele egy befőttes üvegbe, és jól zárd le. Hűtőben, 5 °C alatt tartva hetekig eltartható marad.

Ez a kivonatod nagyjából 1780,41 mg glutamin savat és további 75mg guanozint (szintén természetes ízfokozó) tartalmaz, ami kb. 1 csapott teáskanál MSG-nek felel meg, mégis rendkívüli hatással bír az ízekre. Ha az egészet megennéd egy ültő helyedben, akkor sem számíthatnál a túladagolással járó kellemetlen tünetekre.

A továbbiakban használd ezt az esszenciát az ételeid ízfokozására. 1 liter leveshez, mártáshoz vagy 1 kg tömegű ételhez adjál 1 evőkanállal sózás előtt, majd tűrd hősiesen az elismerő szavakat.

img_1816.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr2713270941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2017.11.15. 10:27:52

Az a szintetikusan előállított nátrium glutamát kémiailag teljesen azonos a természesetes forrásból származó vagy akár a saját testedben, dekányi mennyiségben megtalálható nátrium glutamáttal.
Ha az a gond, hogy a tiszta glutamát túl tömény (persze hogy az, a tömény ecet is savanyúbb, mint ugyanannyi sóska :)), akkor ne szórj egy kanálnyit az ételbe, csak egy csipetnyit. És akkor megspóroltál egy csomó időt a konyhában, amit az umami pasztád megalkotásával töltöttél volna.

soberdelme 2017.11.15. 10:34:29

50g gomba + 50g kombu mellé 100g só? Szerintem elírtál valamit :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.15. 10:51:31

"Ez a kivonatod nagyjából 1780,41 mg glutamin savat"

Hát igen, úgy saccperkábé 5.616684 ppm pontossággal... :DD

"és további 75mg guanozint (szintén természetes ízfokozó) tartalmaz, ami kb. 1 csapott teáskanál MSG-nek felel meg"

Hát, szerintem ennél sokkal egyszerűbb és olcsóbb megvenni a vegytiszta nátrium-glutamátot. Ahogy a cukrot sem cukorrépa-sűrítmény formájában használjuk fel. :D

TotalSight · www.totalsight.hu 2017.11.15. 10:58:24

@szcsongor: Csongor, igazad van abban, hogy a paszta készítésének idejét lehet megspórolni keleti boltokban könnyen beszerezhető nátrium glutamáttal. A posztban bemutattuk, hogyan ahhoz lehet természetes úton hozzáférni. Ilyen módon tágabb spektrumban fedjük le az áhított ízhatást, hiszen a glutamin sav mellett Guanozin is szerepel a palettán a shiitake gombából, amit már jóval nehezebb beszerezni. Köszönöm a véleményed!

TotalSight · www.totalsight.hu 2017.11.15. 10:59:36

@soberdelme: A só a receptben ezúttal a tartósítás szerepét tölti be :)

TotalSight · www.totalsight.hu 2017.11.15. 11:33:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mindenki maga dönti el, mikor kér az élelmiszeripar által kínált rövidebb útból. Msg-vel főzni ahhoz hasonló, mintha szarvasgomba olajat használnánk a friss gomba helyett. Hasonlít a végeredmény, mégsem lehet egy kalap alatt említeni. Az olaj a szarvasgomba illatának bázisát képező dimetil-szulfid és oliva olaj keveréke, holott a friss szarvasgomba aromáját több mint 200 vegyület alkotja.

biggianni 2017.11.15. 12:37:21

Mire végig olvastam megéheztem és belakmároztam a tegnap vacsoráról maradt
orbitálisan finom mézzel párolt zöldséges marharagu+burgonya gombóckák komboból, majd toltam rá egy nagy pohár rozét! Mikor jóérzéssel végigdőltem a
kanapén akkor jutott csak eszembe a bűnöm: BASSZUS!!! NEM TETTEM BELE UMAMI-t !!! Minek kellett ennek a sokadik katyvasznak ekkora feneket keríteni azt nem tudom, de azt megírhatnád hogy tegyek e a gyerek túrógombócába ebből a "csoda MIX-ből" !! Akármennyire szeret, gondolom karácsonyig nem szólna hozzám!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.15. 13:04:50

@TotalSight:

Sok dologban igazad van, de mivel az umami igen sok élelmiszerben benne van, nem hiszem, hogy a megadott gombában és algában lévő plusz anyagok sokat számítanának. Az csak egy a lehetséges sok glutamát-forrás között. Gondolj ui. arra, hogy abban az ételben is megvan egy rakás plusz íz és anyag, amibe beleteszem a Na-glutamátot, amely ugye - ahogy te is írtad - eleve csak kiegészítő, nem fő ízforrás.

A szarvasgomba-hasonlatod azért is sántít kicsit, mert az szgomba egy konkrét élelmiszer, míg a glutamát egy ízanyag. Vajon melyik forrásból kivont glutamát az "igazi"?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.15. 13:07:58

@TotalSight:

Félre ne érts, ezzel nem leszólni akarom a receptedet és az igényességet sem becsülöm le. Ha lenne bőven időm főzésre, biztos kipróbálnám, de sajnos én is azok közé a háziasszonyok közé tartozom, akiknek alig van idejük főzni.

Infamous 2017.11.15. 13:09:00

multkor az asszony elumamizta a paprikas krumplit, hat alig gyoztem ra inni a kezmuves szuretlen buzasort

axolotl77 2017.11.15. 13:33:53

"Ha az egészet megennéd egy ültő helyedben, akkor sem számíthatnál a
túladagolással járó kellemetlen tünetekre."
100 g = 10 dkg konyhasó. Szerintem ott halnék meg.

TotalSight · www.totalsight.hu 2017.11.15. 13:39:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Fontosnak tartom a visszajelzésed. A receptben a 2 fenti összetevőt használom, mert súly arányosan, ár-érték arányban nagyságrendekkel több glutamint tartalmaznak egy átlag háztartás alapanyagainál. Így egyszer elkészítve időt tud spórolva tud ízeket gazdagítani bárki otthon. Köszönöm, hogy elolvastad és bízom benne, hogy találsz majd időt rá, hogy kipróbáld!

deckard_r 2017.11.15. 17:59:09

Hogy ez a MSG=kínai étterem szindróma hogy beleette magát a köztudatba aztán tudományosan meg egyáltalán nem nem bizonyított az összefüggés, csak anekdotikus adatokon alapul...
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3525357
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275
persze egyéni érzékenység előfordulhat, de az ugye a mogyoró esetén is igaz...
süti beállítások módosítása