Farsang alkalmával egy fánk variációt öltöztetünk ünnepi jelmezbe. A desszert alapját az égetett tészta adja, ami egy levegős, puha fánktészta-féle. A tésztagolyókat olvadós csokoládéval töltjük ellenállhatatlan kalóriabombává és a mély ízeket meggyhabbal frissítjük. Az égetett tésztát sokan bonyolultnak találják, ezért sokszor ki sem próbálják, pedig tovább tart a receptet leírni, mint elkészíteni.
Lássuk, mi rejtőzik a jelmez alatt!
Nézd meg az elkészítését videón:
Hozzávalók:
Égetett tésztához:
- 80 g liszt
- 80 ml tej
- 40 g vaj
- 20 g cukor
- 2 db tojás
Ganachehoz (csokitöltelék):
- 200 g 70%-os étcsokoládé
- 100 g 30%-os tejszín
Meggyhabhoz:
- 300 g magozott meggy
- 2 dl 30%-os tejszín
- 100 g cukor
Sütéshez:
- 0,5 liter napraforgó olaj
Díszítéshez:
- 1 marék friss magozott meggy
- 1 csokor friss thai bazsalikom
Az égetett tésztához egy nyeles forralóban melegítsd fel a tejet a vajjal és a cukorral. Amint felforrt, keverd hozzá a lisztet és főzd tovább egy fakanállal kevergetve, hogy egy sűrű, formálható tésztát kapj. Hagyd szobahőmérsékletűre visszahűlni az alapot, majd egyesével dolgozd bele a tojásokat.
Fontos, hogy kihűljön a massza, hogy a tojások csak a későbbi sütésnél legyenek hőkezelve, ezzel felfújva levegővel a tésztát.
A ganachehoz forrald fel a tejszínt majd öntsd egy hőálló tálba az apróra tördelt csokoládéval. Folyamatos kevergetés mellett egy melegen ragacsos, kihűlve formázható csokoládé tölteléket kapsz a 2:1 arányt tartva. (Fehércsokit használva 2,5:1 az arány azonos sűrűséghez.) Hagyd kihűlni és formázz belőle apró, 1,5-2 cm átmérőjű golyókat és tartsd hűtőben, hogy könnyebben tölthesd velük a tésztákat.
A meggyhabhoz botmixerrel pürésítsd egy magas falú edényben a gyümölcsöt a tejszínnel és a cukorral, szűrd át egy finom lyukú szűrőn, majd a kapott alapot habosítsd egy gépi habverővel.
Az olajat hevítsd egy magas falú, keskeny edényben 170-180 ℃-ra és ez idő alatt formázd meg a fánkokat. Olajozott kézzel vegyél egy evőkanálnyi tésztát a tenyeredbe és óvatosan burkold körbe vele a csokoládégolyókat. Helyezz - edénymérettől függően - egyszerre 3-4 darabot a forró olajba és hagyd, hogy a sütést a tészta magától elvégezze: miután az olajba beleérő fele a fánknak megsült, automatikusan át fog fordulni a nyers oldalára. Mikor aranybarnára sültek, szedd ki őket lecsepegtetve egy konyhai törlőpapírra.
Melegen tálald a fanyarkás meggyhabon a fánkokat, pár szem friss meggyel és bazsalikomlevéllel díszítve. Nagy teljesítmény, ha gyorsabban tudod sütni, mint ahogy menet közben fogy. :-)
Egy kis kóstoló a végére a kulisszák mögül: