Inner Taste - Főzz zsigerből!

Farsangi fánk(y) - Házi pékség

2018. február 19. - TotalSight

Farsang alkalmával egy fánk variációt öltöztetünk ünnepi jelmezbe. A desszert alapját az égetett tészta adja, ami egy levegős, puha fánktészta-féle. A tésztagolyókat olvadós csokoládéval töltjük ellenállhatatlan kalóriabombává és a mély ízeket meggyhabbal frissítjük. Az égetett tésztát sokan bonyolultnak találják, ezért sokszor ki sem próbálják, pedig tovább tart a receptet leírni, mint elkészíteni.

Lássuk, mi rejtőzik a jelmez alatt!

Nézd meg az elkészítését videón:

Hozzávalók:

Égetett tésztához:

  • 80 g liszt
  • 80 ml tej
  • 40 g vaj
  • 20 g cukor
  • 2 db tojás

Ganachehoz (csokitöltelék):

  • 200 g 70%-os étcsokoládé
  • 100 g 30%-os tejszín

Meggyhabhoz:

  • 300 g magozott meggy
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 100 g cukor

Sütéshez:

  • 0,5 liter napraforgó olaj

Díszítéshez:

  • 1 marék friss magozott meggy
  • 1 csokor friss thai bazsalikom

Az égetett tésztához egy nyeles forralóban melegítsd fel a tejet a vajjal és a cukorral. Amint felforrt, keverd hozzá a lisztet és főzd tovább egy fakanállal kevergetve, hogy egy sűrű, formálható tésztát kapj. Hagyd szobahőmérsékletűre visszahűlni az alapot, majd egyesével dolgozd bele a tojásokat.

Fontos, hogy kihűljön a massza, hogy a tojások csak a későbbi sütésnél legyenek hőkezelve, ezzel felfújva levegővel a tésztát.

A ganachehoz forrald fel a tejszínt majd öntsd egy hőálló tálba az apróra tördelt csokoládéval. Folyamatos kevergetés mellett egy melegen ragacsos, kihűlve formázható csokoládé tölteléket kapsz a 2:1 arányt tartva. (Fehércsokit használva 2,5:1 az arány azonos sűrűséghez.) Hagyd kihűlni és formázz belőle apró, 1,5-2 cm átmérőjű golyókat és tartsd hűtőben, hogy könnyebben tölthesd velük a tésztákat.

A meggyhabhoz botmixerrel pürésítsd egy magas falú edényben a gyümölcsöt a tejszínnel és a cukorral, szűrd át egy finom lyukú szűrőn, majd a kapott alapot habosítsd egy gépi habverővel.

Az olajat hevítsd egy magas falú, keskeny edényben 170-180 ℃-ra és ez idő alatt formázd meg a fánkokat. Olajozott kézzel vegyél egy evőkanálnyi tésztát a tenyeredbe és óvatosan burkold körbe vele a csokoládégolyókat. Helyezz - edénymérettől függően - egyszerre 3-4 darabot a forró olajba és hagyd, hogy a sütést a tészta magától elvégezze: miután az olajba beleérő fele a fánknak megsült, automatikusan át fog fordulni a nyers oldalára. Mikor aranybarnára sültek, szedd ki őket lecsepegtetve egy konyhai törlőpapírra.

Melegen tálald a fanyarkás meggyhabon a fánkokat, pár szem friss meggyel és bazsalikomlevéllel díszítve. Nagy teljesítmény, ha gyorsabban tudod sütni, mint ahogy menet közben fogy. :-)

Egy kis kóstoló a végére a kulisszák mögül:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr813682536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása