Inner Taste - Főzz zsigerből!

Disznótoros - Magyaros fogások újragondolva

2018. február 12. - TotalSight

A házias ételek megreformálása nagy kihívás: megtartani egy mindenki által ismert étel jellegét, ugyanakkor adni bele valami pluszt, játékosságot. Egy jó példa a feladat kivitelezésére, amikor a hagyományos ízeket megtartva újrakomponálunk egy ételt a külalakja és a textúrái módosításával. Úgy tűnik, mintha egy idegen nemzet által prezentált ételt kapnánk a tányéron, ahol a kulturális sokkot a kóstoláskor berobbanó ismerős hazai ízvilág tesz teljessé.

Ennek fényében nézzük meg közelebbről, hogyan tehetünk izgalmasabbá egy disznótorost egy csipetnyi kreativitással:

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db májas hurka
  • 2 db véres hurka
  • fél fej lilakáposzta
  • 300 g burgonya, “A” típusú
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 dl balzsamecet
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2-3 babérlevél
  • 200 g vaj
  • 100 g rizsliszt
  • 100 g búzaliszt, BL55
  • olaj a sütéshez

A főzést kezd egy burgonyapüré összeállításával.

Tegyél késhegynyi szódabikarbónát a burgonya főzőlevébe, ezzel emelve a víz PH-ját és segítve a burgonya szétfőzését (így krémesebb lesz a püré).

Hámozás után kockázd fel nagyobbakra a burgonyát és tedd a lobogó vízbe. Főzd teljesen puhára a krumplit és szűrd le alaposan. Egy burgonyatörő segítségével zúzd össze és krémesítsd 100 g vajjal. Terítsd ki 2 cm laposan egy sütőpapírral bélelt tepsin és hagyd kihűlni teljesen.

A káposztát vágd vékonyabb csíkokra mialatt egy vastagfalú edényben 100 g cukrot hevítesz. Add a világosbarnára karamellizált cukorhoz a káposztát, ízesítsd sóval, babérlevéllel és mozsárban őrölt köménnyel. Pirítsd kevergetve nagy lángon, míg levet enged, majd add hozzá a vörösbort és a balzsamecetet és főzd tovább, míg a folyadék elpárolog és elkezd szirupossá válni. Ezután tedd a káposztát kevés vízzel és 100 g vajjal egy magas falú edénybe, és pürésítsd botmixerrel krémes állagúra (használhatsz késes cutter gépet is). Tedd félre tálalásig.

Hevíts egy magas falú edényben kb. 1 liter napraforgó olajat 170-180 ℃-ig. Ez idő alatt keverd ki a kétféle lisztet annyi hideg sós vízzel, hogy egy palacsintamassza sűrűségű tésztát kapj.

Fontos, hogy a víz (vagy sör) valóban hideg legyen, mert a hideg sörtészta ropogósabbra sül, mint a szobahőmérsékletű.

A hurkákat vágd falatnyi darabokra. Márts egyszerre 4-5 darabot a tésztába és óvatosan helyezd a forró olajba. Spricceld rá a kezeden maradt tésztát, ami később ropogósra sülő hólyagokat eredményez a hurkák felületén. Süsd aranybarna színűre őket és szedd ki lecsepegtetve egy konyhai törlőpapírral bélelt tálra, hogy leitasd a fölös olajat.

A kihűlt burgonyapürét darabold 2x2 cm-es kockákra, forgasd meg alaposan lisztben és süsd ki ropogósra ugyanabban az olajban. A liszt segíti a pürét, hogy ne essen szét sülés közben.

Tálald az ételt a káposztapürén, ízlésesen ráhelyezve a ropogós hurka- és burgonyafalatokat. Jó étvágyat!

disznotoros.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr913657900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása