Inner Taste - Főzz zsigerből!

Veganuár jegyében: Tricolor sütőtök

2018. január 28. - TotalSight

tricolor_tok.jpg

Mi az a Veganuár (angolul: Veganuary), azaz vegán január?

2014-ben az Egyesült Királyságban indult útjára egy kampány, amely arra ösztönzi az embereket, hogy januárban próbálják ki a vegán, azaz hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozást. Teszik ezt azért, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedésének csökkentésére, a környezetvédelemre és a táplálkozás egészségügyi hatásaira.

Idén egy szín-csiklandó sütőtökös finomsággal csatlakozom. Lássuk a receptet!

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db kisebb sütőtök
  • 200 g zöldborsó
  • 300 g sárgarépa
  • 2 db kisebb burgonya
  • 100 g kókuszzsír

A pesztóhoz:

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 evőkanál kesudió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl extra szűz olíva olaj
  • 3 evőkanál almaecet
  • 3-4 szelet savanyított jalapeno chili
  • 1 csipet só

Olyan sütőtököket válassz, amiknek széles az üreges része és rövid a keskenyedő vége.

A tököket vágd ketté azon a ponton, ahol szűkülni kezd az átmérőjük. A keskeny részekre most nem lesz szükség, de ki ne dobd, felhasználod levesnek, köretnek, raguhoz...

A tökök gömbölyded - üreges részéből kapard ki a magokat és vékonyítsd a húsukat további kaparással, amennyiben kevés helyed van a tölteléknek (tökfüggő).

A sütőt indítsd el légkeverésen, 180 ℃-on.

A répát hámozás után vágd 2x2 cm-es darabokra és főzd puhára sós vízben. Ezután szűrd le úgy, hogy kevés főzőlevet tegyél félre a pürésítéshez. Botmixer segítségével krémesítsd a répát 50 g kókuszzsír hozzáadásával. Ha túl sűrűnek találod az állagát, lazítsd pár csepp főzőlé hozzáadásával, majd tedd félre az összeállításig.

A borsót elég egy kisebb edényben pár perc alatt átmelegítened, amíg meg nem puhul. Ügyelj rá, hogy 5 percnél tovább ne főzd, mert felkeményedik és úgy darabos lesz belőle a töltelék. Botmixerrel pürésítsd szintén 50 g kókuszzsír társaságában.

Ellenőrizd a kétféle püréd sósságát még a betöltés előtt.

A burgonyát hámozd meg és vágd nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre, hogy az étel ne essen szét majd a szeletelésnél és hogy a krumpli biztosan megpuhuljon.

A tökök üregét kezd el feltölteni a pürék és a burgonya rétegezésével, így szép színes lesz a végeredmény. Az első réteg legyen a borsó, majd pár szelet hajszálvékony burgonya, majd a répa. Ezt ismételd meg, amíg a tökök belseje tele nem lesz a krémekkel. Az utolsó rétegnek valamelyik pürét válaszd, hogy tök-szépre süljön. :-)

Dobd a tököket a sütőbe egy kisebb tepsire helyezve és süsd mérettől függően 30-40 percig.

Ez idő alatt állítsd össze a pesztót:

Egy magas falú edénybe mérd ki a hozzávalókat és botmixerrel pürésítsd egynemű állagúra.

Sütés után hagyd 10 percet állni a tököket, hogy könnyebben szeletelhetők legyenek. Majd vágd 4-4 cikkbe, így tálaláskor feltárulnak a szép színes rétegek. Csurgass mellé a pesztóból és máris kész ez a csodás vegán étel.

Nézd meg a videót:

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr9313608637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása