Mi az a Veganuár (angolul: Veganuary), azaz vegán január?
2014-ben az Egyesült Királyságban indult útjára egy kampány, amely arra ösztönzi az embereket, hogy januárban próbálják ki a vegán, azaz hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozást. Teszik ezt azért, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedésének csökkentésére, a környezetvédelemre és a táplálkozás egészségügyi hatásaira.
Idén egy szín-csiklandó sütőtökös finomsággal csatlakozom. Lássuk a receptet!
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db kisebb sütőtök
- 200 g zöldborsó
- 300 g sárgarépa
- 2 db kisebb burgonya
- 100 g kókuszzsír
A pesztóhoz:
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 evőkanál kesudió
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 3 evőkanál almaecet
- 3-4 szelet savanyított jalapeno chili
- 1 csipet só
Olyan sütőtököket válassz, amiknek széles az üreges része és rövid a keskenyedő vége.
A tököket vágd ketté azon a ponton, ahol szűkülni kezd az átmérőjük. A keskeny részekre most nem lesz szükség, de ki ne dobd, felhasználod levesnek, köretnek, raguhoz...
A tökök gömbölyded - üreges részéből kapard ki a magokat és vékonyítsd a húsukat további kaparással, amennyiben kevés helyed van a tölteléknek (tökfüggő).
A sütőt indítsd el légkeverésen, 180 ℃-on.
A répát hámozás után vágd 2x2 cm-es darabokra és főzd puhára sós vízben. Ezután szűrd le úgy, hogy kevés főzőlevet tegyél félre a pürésítéshez. Botmixer segítségével krémesítsd a répát 50 g kókuszzsír hozzáadásával. Ha túl sűrűnek találod az állagát, lazítsd pár csepp főzőlé hozzáadásával, majd tedd félre az összeállításig.
A borsót elég egy kisebb edényben pár perc alatt átmelegítened, amíg meg nem puhul. Ügyelj rá, hogy 5 percnél tovább ne főzd, mert felkeményedik és úgy darabos lesz belőle a töltelék. Botmixerrel pürésítsd szintén 50 g kókuszzsír társaságában.
Ellenőrizd a kétféle püréd sósságát még a betöltés előtt.
A burgonyát hámozd meg és vágd nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre, hogy az étel ne essen szét majd a szeletelésnél és hogy a krumpli biztosan megpuhuljon.
A tökök üregét kezd el feltölteni a pürék és a burgonya rétegezésével, így szép színes lesz a végeredmény. Az első réteg legyen a borsó, majd pár szelet hajszálvékony burgonya, majd a répa. Ezt ismételd meg, amíg a tökök belseje tele nem lesz a krémekkel. Az utolsó rétegnek valamelyik pürét válaszd, hogy tök-szépre süljön. :-)
Dobd a tököket a sütőbe egy kisebb tepsire helyezve és süsd mérettől függően 30-40 percig.
Ez idő alatt állítsd össze a pesztót:
Egy magas falú edénybe mérd ki a hozzávalókat és botmixerrel pürésítsd egynemű állagúra.
Sütés után hagyd 10 percet állni a tököket, hogy könnyebben szeletelhetők legyenek. Majd vágd 4-4 cikkbe, így tálaláskor feltárulnak a szép színes rétegek. Csurgass mellé a pesztóból és máris kész ez a csodás vegán étel.
Nézd meg a videót: