Inner Taste - Főzz zsigerből!

Zöldellő pásztorpite (Shepherd's pie)

2018. január 21. - TotalSight

pasztorpite.jpg

Mai bejegyzésünkben bemutatom, hogyan vidítottam fel a brittek pásztorpitéjét.

Nem véletlen, hogy a rohanó világunkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a laktató egytálételek. A pásztorpite ezen a téren kiállja a próbát, a szaftos húsos ragu és a köretnek szánt krémes burgonyapüré egy edényben van összesütve.

A főzési fázis ugyan két részből áll, az ízek összeéréséről a sütő gondoskodik. Sütés után csak felkockázzuk és máris nekieshetünk a pitének robbanó étvággyal. Nézzünk is meg közelebbről egy elkészítési módot.

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg darált marhahús
  • 200 g vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1 csokor zsálya
  • 4-6 db babérlevél
  • 400 g passata (passzírozott paradicsom)
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál mustármag
  • 0,5 dl napraforgó olaj

A püréhez:

  • 150 g zöldborsó
  • 150 g burgonya
  • 100 g vaj

Kezdjük a főzést a zöldségekkel:
A zöldborsóval színezett burgonyapüréhez tedd fel főzni a megtisztított és kockázott burgonyát annyi sós vízben, ami éppen ellepi. Ez idő alatt hevíts fel egy kisebb forralót és párold meg benne a zöldborsót egy evőkanál vaj és egy csipet só hozzáadásával. Ez ennél a mennyiségnél pár percet vesz csak igénybe és a borsó puhulásáig tart.

Inkább főzd alul a borsót, mint túl, mert az utóbbi esetben felkeményedik és nehezen tudod krémesre pürésíteni.

Szűrd le a puhára főtt burgonyát és törd össze krumplitörővel. Keverd össze a két zöldséget és a maradék vajat, ellenőrizd a sósságát és tedd félre a ragu elkészüléséig.

Figyelem, a borsót botmixerrel tudod egyneműen krémesíteni, míg a burgonyát csak törni szabad, ellenkező esetben kidolgozod a keményítő tartalmát és krémesből ragacsossá válik.

Következő lépés a ragu elkészítése:
Pucold meg a hagymákat és vágd őket apró kockákra. Melegíts egy nagyobb serpenyőt nagy lángon és rakd bele az olajat. Mikor az olaj enyhén füstöl, add hozzá a vöröshagymát és folytonos kevergetés mellett pirítsd, amíg levet nem enged. Dobd hozzá a fokhagymát, babérlevelet és 1 perc további sütés után keverd bele a darált marhahúst. Folytasd a pirítást a hús kiszürküléséig, majd adj a ragunak színt és krémességet a passata-val és sózd meg. Közben vágd apróra a zöldfűszerek leveleit és őröld mozsárban a mustármagot. A paradicsomos húsragu lassan elkezd sűrűsödni, jelezve, hogy hamarosan elkészül. Itt az idő az előkészített fűszerek hozzáadására, amivel már csak további 1 percig főzd a ragut.

Összeállítás és sütés:
A pite összeállítása előtt ellenőrizd újra a püré és a ragu sósságát. Olajozz ki egy megfelelő méretű, lehetőleg magasabb falú tepsit a pitéhez. Borítsd rá az illatozó ragudat és vond be a zöldellő burgonyapürével.

Egy evőkanál segítségével formázd egyenetlenné a pite felszínét, így a sütés alatt a kitüremkedő hullámok ropogósabbra sülnek és rusztikus küllemet kölcsönöznek ennek a nagyszerű, tartalmas ételnek.

Süsd légkeverésen 180 ℃-on 20-25 percig, ennyi idő kell a püré felszínének pirulásáig.

Díszítés (extra):
Az ételt díszítsd ropogós burgonya julienne chipsszel (gyufaszálra vágott: szalmaburgonya). Ehhez egy nagyobb megmosott burgonyát hámozás nélkül vágj vékony szeletekre, majd vékony csíkokra és ízesítsd sóval. Egy kisebb edényben hevíts fel alaposan 1 dl étolajat és süsd ki benne aranybarnára a csíkozott burgonyát. Tálalásig egy konyhai törlőpapíron csepegtesd le róla a fölös olajat.

Tálald a pitét kockára vágva, díszítsd fel a krumlichipsszel és láss hozzá - jó étvágyat!

Nézd meg a videót:

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr6613591887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása