Inner Taste - Főzz zsigerből!

Grillezett camembert újragondolva

2018. január 13. - TotalSight

camambert.JPG

Mai receptünkkel oknyomozást folytatunk egy étel ügyében, ahol a vád egy kevés összetevőből, olcsón előállított ízmerénylet megalapozott gyanúja. Az ügyészség mérlegel: kívül pirult, belül krémesen folyós camembert sajt, amit fényesen bevonunk ragacsos chilis-sós karamellel, a ropogósságról pedig a házi burgonya chips gondoskodik. Az ügy a recept alapos feltárásának vádalkujával zárul rövidre. Íme:

Az ízükben ellenállhatatlan ételek igazán akkor kifinomultak, ha relatíve kevés, ámde maximálisan párosítható összetevőből állnak. Jó példa erre a camembert sajt, a karamell és a chili paprika reményteli házzasságkötése. A karamell émelyítő édességét a cukor égésével keletkező enyhén kesernyés/füstös íz, továbbá a chili csípőssége és a sajt sóssága kellemesen ellensúlyozza.

Nézzük is meg, hogyan áll össze ez a fogás a vegák kedvencévé.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db camembert sajt (100 - 125 grammosak)
  • 4 db kisebb burgonya
  • 0,5 kg kristály- vagy barnacukor
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál chilikrém vagy szárított chili paprika
  • bors
  • napraforgó olaj

Az étel három részből tevődik össze:

  1. Házi burgonya chips:
    Használj magas keményítőtartalmú burgonyát ( a csomagoláson ez az “A” jelölésű), és alapos mosás után héjával együtt szeleteld lehelet vékonyra késsel vagy uborkagyaluval. Sózd meg alaposan, hogy az ízesítésen túl csökkentsd a folyadéktartalmát, ezzel segítve a ropogósságát. Helyezd őket zsírpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz túlságosan. Dobd a sütőbe 140 ℃-ra és süsd légkeverésen, míg egészen aranybarnára pirulnak. 140 ℃-on több időt tölt a sütőben a burgonya, így ez idő alatt el tudja veszíteni a víztartalmát, szemben a 180 ℃-os, gyors verzióval. Barnulás után hagyd kihűlni a tepsin őket, ekkor válnak még roppanósabbá.
  2. Chilis karamellszósz:
    Fontos az elején megjegyezni, hogy a karamell végleges sűrűségét a hőmérséklete is befolyásolja, így ne lepődj meg, ha a kész mártásod forrón híg állagú. Mindent profin csináltál, kihűlve éri majd el a sűrűbb, szószos állagot. Egy 1 literes lábast hevíts fel alaposan, majd rakd bele a cukrot és rögtön csavard rá fél citromnak a levét. A citrom víz- és savtartalma gátolja a cukor rögösödését. Készítsd ki a kezed ügyébe a forró vizet, hogy a karamellizálás folyamatát megfelelő időben le tudd állítani azzal. Nagy lángon melegítsd a cukrot folyamatos kevergetés mellett, míg először átlátszóvá olvad a cukor, majd megbarnulva karamellizálódik. Ekkor kis lépésekben add hozzá a vizet további keverés mellett, így a szószod csomómentes marad. Egy kistányérra csepegtetve (és ezzel lehűtve) a szószt ellenőrizni tudod, hogy szobahőmérsékleten enyhén krémes állagú-e már a karamell sűrűsége. Ha szükséges, sűrítsd tovább forralással vagy higítsd forró víz hozzáadásával. Befejező lépésként ízesítsd sóval és a chilivel. Fontos, hogy csak a végén add hozzá, hogy a chili ne égjen meg a cukor hevítése közben.
  3. A sajt:
    Válassz olyan camembert sajtot (és erősen ajánlott minden egyéb esetben is), ami hidegen is krémes-folyós állagú, így lesz a serpenyőzés után igazi sajt-láva belőle. Vedd ki a hűtőből fél órára sütés előtt, hogy szobahőmérsékletű sajttal indulj. Dörzsöld be minden oldalát napraforgó olajjal, hogy a fűszerek megtapadjanak a sajt száraz felszínén, majd ízesítsd sóval, borssal. Hagyd egyben, vágás nélkül a sajtot, hogy majd a tányéron beleszúrva áramolhasson ki belőle az olvadt belseje. Hevíts fel közepesen egy serpenyőt 2-3 evőkanál napraforgó olajjal és süsd a sajtokat mindkét oldalukon 2-2 percig, míg kívánatosan megbarnulnak és a belsejük megolvad.

Tálalásnál helyezd fel a sajtokat a kedvenc tányérodra, vond be őket egyenként 2-3 evőkanál karamellel és díszítsd/ropogósítsd a tetejüket a burgonya chipssel.

Ma engedd el a diétát és élvezd a vega-kalóriákat!

Nézd meg a videót:

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr8313571685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.01.29. 19:09:40

A recept nagyon szimpatikus .... lenne. Ha nem állt volna bele ebbe a cukros, mézes-mázas vonalba. Nem értem, miért erőlteti mindenki az édes ízvilágot. Mintha ne okozna elég kárt a cukor az étrendünkben!
Ha mindenképp édeset adnék a grillezett camembert mellé, tennék a tányérra néhány szem kék áfonyát vagy más idénygyümölcsöt, pl. körtét.

Wulfie 2019.05.17. 15:42:27

Ez a recept tökéletes, tényleg. Kedvenc ízvilágomat megtaláltam benne.
www.ujsagomat.hu/aldi/ Az alapanyagokat általában megnézem előbb neten, az árakat, hogy így is spóroljak egy kis pénzt.
süti beállítások módosítása