Inner Taste - Főzz zsigerből!

Céklakrémleves

Ízesíts, akár egy profi!

2017. december 03. - TotalSight

Mai bejegyzésemben bele kívánok orr-olni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága.

Egy megfelelően ízesített ételt új minőségbe emel, ha az összetevők aromái egymásba simulnak. Tapasztaltad már, hogy náthásan életlen/unalmas az étel? Sokan csak a nyelvükre támaszkodnak a főzésnél, pedig

az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül.

Profi munkát végzünk a konyhában, ha az összes elkészítésre váró alapanyagra fűszerként tekintünk, legyen az hús, hal, növény vagy sajt. Készítsük össze a hozzávalókat és szagoljuk össze őket főzés előtt, hogy illenek-e egymáshoz.

Mutatok neked egy receptet, amiben a résztvevő alapanyagok tökéletesen párosíthatók.

img_1751.JPG

Céklakrémleves

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g cékla
  • 50 g pörkölt mogyoró
  • 150 g bacon
  • 1 púpozott teáskanál madras curry por
  • pár szelet friss fehér szarvasgomba vagy 2-3 csepp szarvasgomba olaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 30 g (1 evőkanál) só

A céklát 160 ℃ sütőben süsd a héjában puhulásig, majd hámozd meg. Ha foglalt a sütőd, vízben is megfőzheted és ebben az esetben a főzőlevét használd fel a leveshez. A bacont szeleteld vékony csíkokra, a mogyorót vágd össze apróbb, roppanós darabokra, negyedeld el a megpuhult céklákat. Egy 3 literes fazékban hevíts 2-3 evőkanál napraforgó olajat és add hozzá a bacont. Közepes lángon pirítsd, míg egészen sötétbarna színű lesz, hogy az összes zsírtartalma kisüljön és ropogóssá váljon. Készíts ki magadnak egy konyhai törlőpapírt, hogy az immáron bacon chips-ről leitasd a fölös zsiradékot. A visszamaradt sült bacon zsíron folytasd a pirítást a céklával pár percig és élesítsd az aroma bomba visszaszámlálását madras curry por hozzáadásával. Fél perc pirítás után öntsd fel 1,5 liter vízzel vagy a cékla főzőlevével és sózd meg. Főzd pár percig, hogy a só feloldódjon és botmixerrel pürésítsd krémes állagúra. Öntsd fel a tejszínnel és állítsd be a sűrűségét víz hozzáadásával vagy forralással. Gondolj bele, a bacon füstös sült íze összeér a cékla és a curry földes aromáival, amit a leves selymes krémessége és a chips ropogóssága tesz kontrasztossá.

Tálald a levest forrón, szórd meg a tetejét a roppanós bacon chips-szel és a mogyoró darabokkal, illatosítsd tovább szarvasgomba szeletekkel vagy pár csepp szarvasgomba olajjal.

Figyelem, az idő lejárt, komoly illat-robbanás következik!

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr3213411639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.12.04. 11:29:23

Gyakran készítek orosz borscs levest, ezért nekem ez a recept is bejön. Igaz, a curry portól és a szarvasgomba olajtól teljesen más lesz az ízvilága, de ettől még izgalmasabbnak tartom. Bár vannak kétségeim afelől, hogy ez a két nagyon erős íz harmonizál-e egymással. Külön-külön már használtam őket, de egyszerre még sohasem.
süti beállítások módosítása