Inner Taste - Főzz zsigerből!

Jamaicai Jerk oldalas

Kell-e fólia alatt sütni a húsokat?

2017. november 25. - TotalSight

Urbán gasztro legendák sorozatunkban boncasztalra kerül a húsok sütőben sütése.

Lefedjem, ne fedjem, kell-e alá víz? Ééés egy újszerű megközelítés!

Húsfizika első fejezet:

Biztosan sokan ismeritek az urbán legendát, miszerint a húsokat egy tepsiben lefedve, vizet aláöntve KELL sütni, különben kiszárad. Vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést:

Vegyünk alapul egy átlagos, 2 kW teljesítményű otthoni villanysütőt. Minden alkalommal, amikor az eszköz termosztátja érzékeli, hogy a sütő hőmérséklete a beállított érték alatt van, fűteni kezd annak maximum teljesítményével. Ilyenkor a belső fűtőszál 300 - 350 ℃-ra melegszik fel. Mi ezzel a probléma, hiszen akkor átsül teljesen, nem?

DE

A húsok belső maghőmérséklete egy szűk tartományon belül maradva kecsegtet puha és (főleg) szaftos hús-tapasztalatokkal. Ez azt jelenti, hogy a sültünk szaftosságának megőrzése érdekében a maghőmérsékletet 54 - 80 ℃-on belül kell tartanod. Átkonvertálva egy szaftos és átsült (well done) sertés oldalas esetére, 70-80 ℃-ot célozzuk.

Azt akarjuk, hogy a hús hőmérséklete úgy érje el ezt a tartományt, hogy közben meg is puhul. A rostok puhítása az, amihez IDŐre van szükségünk.

alacsony maghőmérséklet + elnyújtott sütés = puha és rendkívül szaftos sült = boldog szakács!

A képlet első fele egy megfelelően beállított sütő képében materializálódik. A sütő hőmérséklete szabályozza, hogy a hús belseje milyen gyorsan melegszik és milyen maximum értéket ér el.

Most jön a képbe a trükk, amit sokan alkalmaztok. Öntsünk a hús alá vizet a tepsibe, és fedjük le. Gondolhatnánk, hogy a víz azért kell, hogy meggátolja a hús kiszáradását azáltal, hogy beleivódik a húsba. A valóságban az ellenkezője történik, a víz gátolja, hogy a húsban lévő folyadék távozzon, így marad szaftos.

Ha egy 180 ℃-os sütőben letakarás nélkül sütünk - a példánál maradva - egy oldalast, akkor az 1,5 -2 órán belül fel fog puhulni, viszont a lehető legtöbb szaftosságától fogjuk megfosztani a túl magasra szökő maghőmérséklet miatt, így élvezhetetlen lesz. A 180 ℃-os sütő fűtőszála időről időre bekapcsol és 300 ℃-os levegővel szárítja a védtelen húst. Amennyiben folyadékot öntünk alá és körbefóliázzuk, a lefedett edényen belül egy mikroklímát alakítunk ki. Az aláöntött folyadék (víz, alaplé, bor, stb.) előbb-utóbb felforr és vízgőzzel telíti a tepsi levegőjét. Objektív tapasztalatom, hogy ez a vízgőz 120-130 ℃ fölé nem igen tud emelkedni, így meggátolja, hogy a melegebb sütő túlhevítse a sültünket. Azt gondoljuk, hogy 180 ℃-on sütünk, de a gyakorlatban csak kb. 130 ℃-on. Így kevésbé melegítjük túl a húsunkat a forró sütőhöz képest. A sütési idő viszont így valamivel hosszabb lesz: 2 - 2,5 órát vesz igénybe.

Húsfizika második fejezet:

Eddig tárgyaltuk, hogy a maghőmérséklet túlmelegedésének gátlása érdekében fedjük le a sültünket. Most lépjünk eggyel tovább és képzeljük el, hogy vakmerő elszántsággal a sütő termosztátját csak 80 ℃-ra állítjuk. “Megsül az úgy??” De meg ám! Így több időre lesz szükség, cserébe megdöbbentő szaftossággal fogunk találkozni, mert az alacsony hőfok miatt a sütő pontosan olyan meleg, ameddig a sültet is szeretnénk hevíteni. A biztonság kedvéért ekkor is fedjük le a tálat, hogy a hosszú idő alatt a sütő hőingadozását csökkentsük. Itt szükségünk lesz a kedvenc könyvünkre, mert hűvösebb sütőben - a hús átmérőjétől és annak fajtájától függően - 4-8 órába telik, mire a sült rostozata megpuhul. 80 ℃-on nem számíthatunk pirult húsfelszínre, így befejező mozzanatként fólia nélkül süssük még pár percig 200 ℃-on a sütő grillező fokozatán.

(Ha gázsütőd van, alkalmazz maghőmérőt a sütő hőmérsékletének precíz beállításához.)

A mítosz tehát helytálló: ha szaftos húst akarsz sütőben sütni, érdemes letakarni. Ennek az oka, hogy a tepsiben a víz által keletkezett mikroklíma megakadályozza a kiszáradást, nem pedig az, hogy a víz beleívódik a húsba.

A továbbiakban egy recepten keresztül mutatom be mindezt:

Jamaicai Jerk oldalas

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertés oldalas
  • 20 g só
  • frissen őrölt fekete bors
  • késhegynyi őrölt gyömbér por

A mázhoz:

  • 150 g paradicsom püré vagy ketchup
  • 50 g méz
  • 1 db habanero chilli
  • 3-4 db szárított babérlevél
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál szegfűbors frissen őrölve
  • 1 csapott teáskanál koriander mag frissen őrölve
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • víz a hígításhoz

A húst első körben sózd meg és masszírozd át a fűszerekkel. Helyezd egy hőálló tálba, önts mellé 2 dl vizet és takard le 2 réteg alufóliával az edényt. Helyezd előmelegített sütőbe, légkeverés funkcióval. (Autentikus módon szabad tűzön vagy grillen készül, ezek híján tökéletes lesz sütőben is.) A gyorsabb változat 150 ℃-on 2,5-3 óra alatt, az időmilliomos verzió 80 ℃-on 5-6 óra alatt sül majd meg.

Készítsd elő a mázat hozzá. Vágd fel apróra a chilit és hagyd benne a magjait, ha tüzesebben szereted. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban és adagolj hozzá annyi vizet, hogy sűrű, kenhető masszává álljon össze. A sütés végeztével vidd fel egy ecsettel a fényezést a hús felületére és 190 ℃-on, grillező funkción, fedés nélkül süsd pár percig, míg a máz karamellizálódik a felszínén. Ismételd meg újabb 2-3 réteg felkenésével és sütésével, így lesz a máz igazán fényes és ragadós. Tálald frissen a sültet egy gyors kevert salátával. Amennyiben több kalóriára vágysz, dobj a hús mellé még a sütés elején nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, burgonyát, sütőtököt, amik átveszik az edény alján a fűszeres húslé ízeit. Kellemes RAGADozást!

oldalas.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://innertaste.blog.hu/api/trackback/id/tr5713369853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2017.11.26. 19:31:48

Ez így igaz. Én sosem szoktam felvizezni a húsokat, mert szerintem nem javít az állagukon. Helyette olajban sütök és letakarom a tepsit fóliával, hogy az olajgőz minél kevésbé borítsa be a sütő belsejét, illetve, hogy az olajból kilógó húsdarabok ne égjenek meg és ne száradjanak ki. A legtöbb hús nem szívja meg magát nagyon olajjal, de például a fasírtokat nem szabad sok olajban sütni, csak egy vékony rétegen, mert különben csicsogni fognak, ami nem jó.
És nem szabad a húsokat együtt sütni a zöldségekkel, mert nem azonos a hőigényük és a puhítási idejük. A zöldségek sütését is érdemes ugyanígy végezni, de kevés olajjal, mivel azok sok vízlevet eresztenek közben.

Wod Meselo 2017.11.26. 19:54:36

Az ember jerk meg úgy készül ahogy te.
Az elején még paradicsom szószról bubogsz aztán már ketchuposról jár a szád.

Akkor a másik : "ezeket most össze fogom keverni némi olaj társaságában" . Egyrészt remélem ma kezdődik hátralevő életednek az a szakasza amiben csak "némi olaj társasága" jut osztályrészedül.
Másrészt meg azt legfeljebb összekevered kis adag olajjal.

A tapsikolás pedig baszott idegesítő,
Nameg az öcsém, hogy már a hatperces videóidból is lejött, hogy nem igazán vagy képernyőképes, mert ezzel a tónussal , ezzel az előadásmóddal kötve hiszem ,hogy érdekesek lesznek a videóid, még akkor se ha a tömegszexről kezdenél el beszélni,
Na alá szolgálja

Wod Meselo 2017.11.26. 19:59:40

" szűk tartományon belül maradva kecsegtet"
" maghőmérsékletet 54 - 80 ℃-on belül kell tartanod"
Ez a szűk tartomány, akkor a széles nálad a víz fagyáspontja és magfúzió között bármi ?
"Érzéssel mintha lovat basznál" szól az életbölcsességed ?

tantalus 2017.11.26. 20:00:52

Nagyon sok embernek csak hagyományos gázsütője van.Csak alsó lánggal,légkeverő nélkül,hőmérő nélkül egy 90 fokban elforgatható skála nélküli állító gombbal.
Jó lenne egy ilyen sütőn bemutatni a szakácstudományotokat ne a legújabb high-tech sütővel.Várom az ínycsiklandó ételek elkészítésének leírását.Hajrá.

siriq111 2017.11.26. 20:03:30

En meg vajat hasznalok. Ennyi.

Attilajukkaja 2017.11.26. 21:05:55

@Wod Meselo:
"Az ember jerk meg úgy készül ahogy te. "
Ez is egy stílus. Gratulálok hozzá!

fda 2017.11.26. 21:27:22

@tantalus: Egy elektromos sütő pár évtizede már nem számít high-tech cuccnak, inkább úgy mondanám, hogy ez az alap. Ha a sütődön nem tudsz hőmérsékletet állítani, akkor nincs miről beszélni, tedd be a kaját, ha égett szagot érzel, vedd ki, ennyi :-)

2017.11.27. 00:14:59

@Wod Meselo: majd beletanul, nem értem mi fáj neked. Nekem adott pár 5letet, ki fogom próbálni, te meg mehetsz más főzőcske blogba, van bőven, de hogy minek fikázni, azt nem értem. Nem tetszik, nem nézed.

2017.11.27. 00:38:09

@fda: valami igaza van.

2017.11.27. 00:46:57

Kedves barátom!
Amit te csinálsz, azt párolásnak hívják.
A sütés egész más fogalom.
Ha a sûtőd hőfoka így ingadozik, hívj szerelőt!

A csirkehús gyilkosa a vizet öntök alá, jobban puhul. Épp kiszárad...
A sertést, marhát pedig serpenyőben, kevés zsiradékban pár percig elősütve tesszük be a sütőbe. Zaftos marad!
Meséld egy angolnak, hogy a hátszínt fedje le alufóliával, vizet öntve alá...

Élve ás el.
A másik módja, hogy magas hőfokon kezded a sütést, majd visszaveszed...így kéreg keletkezik, amitől nem szárad ki, az alacsony hőfok pedig megpuhítja a húst.
Végülis a te módszered. Csak nem alumíniummal és csapvízzel...

Jártál már úgy, hogy a húsod csúnya fehér izét eregetett? Na az a víztől volt...

Endre Kis 2017.11.27. 01:35:01

@Wod Meselo: te egy igazan kedves ember lehetsz. Varj csak, inkabb nem is. Sokkal valoszinubb hogy egy igazi seggfej vagy.

odamondó 2017.11.27. 01:51:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem párolásnak hívják. Kéreg nem tartja bent a vizet a húsban ez tévedés.

A cikkhez: amit te itt csinálsz az gőzsütés (sous vide olcsó verzió). Miért jobb mint a sima? Azért mert a levegő rosszul vezeti a hőt így gőzben a csirke vagy bármi előbb elkészül. A szaftosság pedig azon múlik semmi máson, hogy a hús hány fokra hevül fel.

Amúgy a húsból a víz csak egy része távozik a legtöbb a hús közepébe jut. Ezért kell például a húst pihentetni sütés után.

2017.11.27. 10:02:29

Mondjuk én nem faszkodok hőmérsékletekkel, mert zsigerből főzök (haha), van már annyi tapasztalatom, hogy tudom mit meddig hogyan.
De valamit megjegyeznék, ha valakinek ez ennyire fontos. Az elektromos sütők hőm.szabályzó gombja egyáltalán nem biztos, hogy a tényleges hőt mutatja. Évekkel ezelőtt vettem egy hőmérőt, mert gyanús volt, hogy sütemények nem úgy sülnek, ahogy a recept szerint kellene nekik. Az én sütőm, ha 180 fokot mutat, akkor kb. 165-170 fokon van a tényleges hőmérséklet a sütőtérben. Meggyőződésem, hogy sok ember sütője csal, mert rendszeresen találkozok olyan receptekkel, ahol pl. 60 percet ír 200 fokon egy linzertésztának, ami ha így lenne, konktétan szénné égne. Egyszer ezt megírtam egy igen népszerű gasztrobloggernek, aki elküldött az anyámba, pedig oltári rossz hőket ad meg (azóta is) a receptjeiben. Na mindegy, csak gondoltam szólok.
Egyébként az igazi menők maghőmérőt is használnak.

Pierr Kardán 2017.11.27. 10:59:30

@Hortenz: Bocsi, de hitelesített hőmérőt vettél? Ha nem, akkor nem állíthatod, hogy ha 180 fokra állítod a sütőt, akkor kb. 165-170 fok van benne.

Pierr Kardán 2017.11.27. 11:07:47

A cikkben írtakról pedig az a véleményem, hogy nem véletlenül sül (igen, sül és nem fő!) remek hús a rómaitálakban, amelyeket használat előtt vízbe áztatnak. Akit zavar a tepsiben alufóliával letakart hússütés ötlete, az süssön rómaitálban :-)

Viszont az ilyen szuvidálás (alacsony hőmérsékleten történő sütés nekem nem jön be, manapság nincs idő 8 órán át sütni dolgokat.

Scott Tenorman Must Die 2017.11.27. 11:38:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: szia anyadmajma, hh most ezt a nickedet használod?

Karipapa01 2017.11.27. 12:53:27

@fda: "Ha a sütődön nem tudsz hőmérsékletet állítani, akkor nincs miről beszélni, tedd be a kaját, ha égett szagot érzel, vedd ki, ennyi :-)"
A nagymamám csodálatos kolbásszal töltött karajt, egyben sült oldalast, köménymagos sertéscombot szeletelve... sütött egész életében egyszerre több személyre. És mindig olyan volt, hogy még a talpad is megnyaltad volna utána, mert biztos hogy kézzel-lábbal faltad volna. Mindezt a csodálatos high-tech széntüzelésű sparherdjének a sütőjében, ahol a maghőmérséklethez igazodó hőfokszabályzás köztudottan egzakt módon volt megvalósítva.

De az is lehet, hogy nem a műszaki háttér, hanem a szakácstudomány a döntő. Kinek mije van...

2017.11.27. 13:09:17

@Pierr Kardán: Nem, nem hitelesített. :) És te a sütőd hőmérsékletmérőjét hitelesíted évente?
Én nagy híve vagyok az alacsony hőfokon, lassan sütésnek és nagyon nem mindegy hogy 140 fokon 5 óra, vagy 150 fokon. Én már tapasztalt vagyok, látom, érzem, meg tudom állapítani hol tart a sülés, de ez egy kezdőnek nem egyszerű.

2017.11.27. 13:14:14

Még egy írtó fontos dolog! A videóban szereplő konyha tök jó lenne, ha nem csapták volna agyon azzal a ronda szürke műanyag munkalappal.

jaap 2017.11.27. 13:29:44

@Karipapa01: Bizony! Az istennek sem tudom előállítani a nagyi isteni lekváros buktáját sem nemhogy a sültjeit, a receptben a "közepes lángon"-t még valahogy csakcsak, de a "picit vedd vissza érzéssel" kitétel igen nehezen értelmezhető a hőfokszabályzós villanysütőn :) Na mindegy, úgyis a tudás a lényeg abban meg fényévekkel le vagyok maradva :)

lüke 2017.11.27. 13:53:32

Fólia? Mikróba?
Ott sütőm a húst, kb 12 perc egy egyben karaj, majd meggrilezem még 3-4 percet

2017.11.27. 14:25:12

@odamondó: keress rá a párolás és a sütés fogalmára...

2017.11.27. 14:45:34

@odamondó: a kéreg benn tartja a szöveti folyadékot. Ezért a hús nem fog gusztustalan fehéres szürke izét ereszteni.

Wod Meselo 2017.11.27. 15:30:27

@Scott Tenorman Must Die: Csináld te jobban. Ahoz ,hogy valaki elmondja véleményét, nem kell a téma szakértőjének lenni. Azt írtam le ami engem idegesít, és szerintem csak szarabbá teszi a világot, Az, hogy erről kinek mi a véleménye azt meg pont leszarom.

odamondó 2017.11.27. 16:15:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: A húst hőkezeljük. Nem létezik se sütés se főzés se semmi. Ezek módszerek. Ez gőzsütés.

Kéreg pedig nincs újfent ezeket a régi városi legendákat hagyjuk már.

hali69 2017.11.27. 16:48:11

Ha a kommentelők egy részéről - szövegük alapján - nem tudnám, hogy pasi, azt gondolnám, hogy most kezdenek épp menstruálni... Uraim, hadd gratuláljak!
(S még mondják, hogy a csajok hisztisek... :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2017.11.27. 20:29:39

@odamondó: Ez érdekes. Az összes sztárszakács mindig kiemeli, hogy először kérget kell sütni a nagyobb darab húsokra.
Blumenthal egyik műsorában a tökéletes marhasült nyomába eredt. Konyhai sárkánnyal kérget sütött egy jó kis kétkezes darab húsra, ezután24 órán keresztül 50 fokon "sütötte"..Majd szeletelés után még a szeleteket is hitelen megkapatta..

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.27. 20:41:12

"Kell-e fólia alatt sütni a húsokat?" Erre nem lehet jó választ adni, mert más húsokat más módon célszerű sütni. Nem ugyanaz az elkészítési módja egy bőrös hátsó csülöknek, meg egy szűzpecsenyének. A bőrös csülköt célszerű letakarva kezdeni alacsony hőfokon, aztán minél magasabb hőfokon zsiradékkal locsolgatva ropogósra sütni a bőrét. A szűzpecsenyét meg serpenyőben érdemes frissen sültnek készíteni, vagy nagyon forró sütőben fedetlenül. A jerk olyan kategória, ahol amúgy sem számít az ember kéregre, ezért a bemutatott technika műkodhet oldalassal. Bőrös disznóhús a bemutatott technikával gumis bőrűre készül. Kérget meg nem azért sütök a húsnak, hogy visszatartsa a húsnedveket (nem tartja vissza), hanem a pirultas íz miatt. Ha nincs kéreg, nincs pirultas íz, ha mázasan van fedetlenül továbbsütve, akkor sem a húsnak lesz pirult kérge, hanem rápirul a máz, vagy ráég. A kiszáradástól pedig sem a gőz, sem a pára nem védi meg a húsokat. A húsok a hőmérséklettel arányosan zsugorodnak, amivel több nedvességet préselnek ki magukból. Ezt nem akadályozza meg a hőszabályzáson kívül semmi. A lefóliázott hús azért sül lassabban, mert a fólia nem engedi a sütő forró levegőjét a hús körül keringeni (konvekciós hőáramlás), másrészt hővisszaverő réteggel elszigeteli a sütő levegőjétől (konduktív hőáramlás). Ha van alatta víz, ha nincs. Ha fedetlenül sül a hús, akkor is elég nagy különbség van aközött, hogy hova van rakva a sütőrács, amire a sütőedény kerül. Ha a tepsi alulra kerül, akkor a teteje sül gyorsabban, ha felülre kerül, akkor az alja. Ennek például bőrös császárhúsnál igen nagy jelentősége van. A bőre gyorsabban kell süljön, mint a húsos oldala. Aki vett egy darab koncot, és el akarja készíteni, annak azt javaslom, hogy az állat fajtájára és a testrész megnevezésére keressen rá a neten. Így lehet a legpontosabb útmutatást kapni.

odamondó 2017.11.27. 23:12:03

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: kérget sütni kell. Nem ez a vita tárgya hanem az hogy a kéreg sütésről azt terjeszti itt a másik kommentelő, hogy a nedvességet tartja bent.

Kérget azért kell sütni mert akkor végbemegy a hús felületén a maillard reakció vagyis a barnulás ami végülis egy karamelizálási folyamat ami ízt ad az ételnek és így finom :) A lémegtartáshoz és az ízek meg a zamatok magába zárásához viszont egy 100+ éves szakács tévedése vezetett(a neve sajnos most nem jut eszembe)

eßemfaßom meg áll 2017.11.28. 10:13:53

@lüke: pedig a hosszu magányos éjszakákon (ha elég ami a mikróba befér akkor egyedül élsz és magadra főzöl) lenne időd sütőben is megcsinálni.

2017.11.28. 14:04:51

@odamondó: a gőzsütés egészen más.
Miért nem nézel utána a fogalmaknak?
A húslevest is sütöd? Bő lében sütés?

2017.11.28. 14:07:39

@odamondó:
próbáld ki. Ha nem sütsz kérget, a szövetek közötti lé kifolyik. Fokozottan igaz ez a fagyasztott húsokra.
Ha kérget sütsz, nem.
Levesnél is megvan ez a hatás. Hideg vízben kezdve az ízek kioldódnak. Forró vízben kevésbé.

odamondó 2017.11.28. 16:49:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: Olvasgass főzésben még egy kicsit és ne a városi legendákat nyomasd. Amúgy ha már húsleves sütés: tudod megint kevered a szituációt. Hőkezelésről beszéltem és arról, hogy nincs olyan igazából hogy sütés meg főzés és barátai. Ha a hőt nagyon akarom át tudom adni a lábosnak például a sütőben is. Értelme van? Nincs.

Nincs ilyen hogy kéreg ami bent tartja a lét. Légyszíves nézz utána inkább te, de nyugodtan folytasd még ezt a régi baromságot. Feljebb leírtam miért kell kérget sütni. Maillard reakció mond valamit? Nem nem mond, mert akkor nem szajkóznád még mindig a kéreg bent tartja a szövetek közötti lé dumát.

2017.11.28. 20:56:06

@odamondó: igen, el tudom olvasni. Talán a mioglobin mond neked valamit.
Nem víz. De nem is azt írtam.
Egyébként tényleg hülyék az orvosok is, amikor a sebet égetéssel zárják.

2017.11.28. 21:49:54

@odamondó: mutatok én is valamit. Talán az a rész a legérdekesebb, hogy az olvadó zselatin és zsír elzárja a húslé útját.
Az ugye megvan, hogy az egyben sült húsokat és a marha szeleteket nem szabad megszúrni?amazingribs.com/more-technique-and-science/more-cooking-science/basic-meat-science-cooks

odamondó 2017.11.29. 07:46:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: csak, hogy értsd. Ha el akarok menni A-ból B-be azt megtehetem gyalog, lóháton, autóval stb. Ilyen a sütés főzés és a társai. A cél az étel hőkezelése. Nem tehetek róla, hogy értetlen vagy.

Sebkiégetésről meg. Rofl. Gőzöd sincs miért égették ki a sebet. Elmondom, hogy nem azért hogy a húslé ne jöjjön ki.

2017.11.29. 10:53:38

@odamondó: linkeltem valamit. Elolvastad?

2017.11.29. 10:56:15

@odamondó: a pasztörizálás is hőkezelési eljárás, mégse konyhatechnológiai művelet.
süti beállítások módosítása